8 anledningar varför alla inte ser fram emot sommar och semester

Vid det här laget har de flesta antingen haft semester eller fortfarande har semester. Det är lätt att anta att alla ser fram emot sin semester med glädje och positiv förväntan. Så är det dock inte för alla. Tvärtemot vad de flesta utgår ifrån är det många som också känner ångest, stress och en klump i magen för hur semestern ska bli.

Jag tänkte belysa vanliga orsaker till varför många inte ser fram emot sin semester.

  1. Du ska umgås med familjen dygnets alla timmar, kanske på en mindre yta än du dessutom är van vid, på lantstället, i båten eller hos släkten. I vanliga fall spenderar du merparten av den vakna tiden på arbetet och de som behöver egentid från familjen har större möjligheter till det.

2. Sommaren är en tid då många känner sig ensamma. Du är ensamstående och ser alla dina vänner och bekanta försvinna iväg på olika aktiviteter, resor och kvar är du själv utan planer eller mål. Du har endast vänner som är småbarnsföräldrar eller är i parförhållanden eller så saknar du familj och vänner att fira semester med. Det är lätt att tänka att alla har sitt och ska fira semester på lantställe med släkten eller utlandssemester med kompisar. Det är då lätt att känna sig misslyckad, ensam och rastlös.

3. Du är singel och längtar efter att träffa en partner och var du än vänder dig ser du bara lyckliga och kära par där alla ser ut att ha någon att hålla i handen. Pressen på att träffa någon kan lätt bli ännu mer påtaglig.

4. När vardagslivet sätts på paus under semestertider ges mycket utrymme för reflektion och ens egna tankar och känslor som kan kännas obehagliga kommer upp till ytan, de som man i vardagen lätt har kunnat fly från.

5. Du är ensamstående med flera barn där vardagens rutiner är det som får livet att fungera. Sommarens rutinlösa dagar får många att känna en stor stress och ångest över att hitta på aktiviteter, orka leka med barnen och dessutom ha råd med att infria barnens alla önskningar.

6. Du har svårt att ta det lugnt när semestern kommer. Du får dåligt samvete, blir rastlös och bortkommen utan mål och mening.

7. Vardagslivet är skyddande. Du är van att ha rutiner med arbete och vardagliga aktiviteter. Under semestern sätts allt sådant ur spel och det är lätt att känna sig stressad pressad att själv behöva söka andra aktiviteter.

8. Ångest när sommaren går mot sitt slut. När sedan sommaren börjar lida mot sitt slut kan ångesten komma krypande och oron över att man inte vet vad som ska hända eller hur man ska orka inför en höst som stundar.

Allt detta kan leda till skuld skam, stress och ångest inför en sommar och semester där våra normer intalar oss att vi bara ska vara lyckliga och avslappnade när vi i själva verket har helt andra tankar och känslor.

Hur hanterar du din semesterångest?

Vad ser du inte fram emot under din semester?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *