Därför ökar skilsmässor direkt efter sommaren

Funderar du på att skiljas? Det är du inte ensam om. Tvärtemot vad många tror så ökar skilsmässorna strax efter sommaren och semestrar och så har det sett ut under många år, även internationellt. September och oktober är de månader som flest ansöker om skilsmässa. Så om du googlar parterapi eller beställer skilsmässoblankett är du troligtvis inte den enda som gör det just nu.

Hälften av alla svenska äktenskap slutar i skilsmässa enligt statistik från SCB. Genomsnittslängden för äktenskap i Sverige är 11,7 år och det är vanligast att skilja sig i åldrarna mellan 35 och 49 år.

Troligtvis har problemen funnits i relationen en tid men det är under sommar och semester man ofta får tid till att reflektera och fundera. Oftast vill man vänta och ge äktenskapet en sista chans när man ska vara ledig tillsammans i hopp om att hitta tillbaka till varandra. Par som går med mycket problem har ofta inte tid att ta itu med dessa i vardagen då mycket annat i form av logistik och praktisk saker ska hanteras. Det finns också mycket förväntningar om att semestern ska bli lyckad, kärleksfull och helande för en dålig relation. När detta inte infrias ger många par upp då det oftast inte är första gången de blivit besvikna på att relationen inte blev bättre av mer tid tillsammans. En misslyckad semester är inte en anledning att ansöka om skilsmässa men en misslyckad semester kan vara det som får många att ge upp hoppet.

Semestern löste inget utan fick bara bristerna att synas ännu tydligare, grälen att öka och tristessen att växa. Plötsligt sitter man där på landet, i en hyrd sommarstuga eller i båten och inser att man inte står ut med människan mittemot. Man har ingenting att säga varandra och tanken på fysisk närhet känns omöjlig. Det var inte mer tid tillsammans som behövdes.

En bra relation blir oftast bättre och starkare när par spenderar mer tid tillsammans just för att man kan ägna sig åt varandra och tvärtom, en dålig relation blir många gånger sämre. Har man problem med kommunikationen, lågt känslomässig engagemang och kanske dessutom ofta konflikter riskerar det att bli slutet. Ledigheten kan därför vara en perfekt tid att faktiskt jobba på relationen.

Det bästa är att arbeta på relationen i vardagen, resten av året, men semestern kan också vara en bra tid att försöka närma sig den andra extra mycket.

Det är en vanlig missuppfattning att förhållanden som är bra fungerar utan smörjmedel. Precis som allt annat behöver man arbeta med relationen. Vi får inte bli för bekväma och ta varandra för givet. Var nyfiken på varandra och använd semestern för att komma varandra närmre genom att satsa på relationen. Våga anförtro dig. Mer om hur du kan förbättra relationen i semestertider kommer jag skriva om i kommande inlägg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *