Dopaminfasta

Dopamin är det signalämne som är viktigast för vår motivation. Dopaminnivån stiger när vi får en belöning och det motiverar oss att försöka upprepa den njutningsfulla upplevelsen. Det är förklaringen till att dopaminet ligger bakom vanebildande beteenden som är tvångsmässiga.

Dopaminfasta lanserades av den kaliforniska psykiatern Cameron Sepah som ett sätt att dämpa negativa beteenden knutna till dopamin. Han menar att genom att avstå från stimulerande aktiviteter och små njutningar under en kort tid återställer du hjärnans belöningssystem. Det gör att du uppskattar de små glädjeämnena mer när du unnar dig dem igen. Under dopaminfastan kan du också försöka finna glädje i mer naturliga aktiviteter som att gå en promenad eller yoga eller dylikt. Detta är också ett sätt att återta kontrollen och bli fri från tvångshandlingar som påverkar din lyckonivå negativt.

Dopaminfasta betyder alltså inte att du ska sluta med allt som ger dig lycka, bara med sånt som du känner dig tvungen att göra för att få skjuts av dopaminet. Det kan vara olika saker för olika personer. Exempelvis sociala medier, shopping osv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *