Spökvibration – veckans ord

Jag tycker att det är intressant att lära mig nya ord och dess betydelse och tanken är att regelbundet här förklara ord som jag stöter på kopplat till psykologi.

Först ut är Spökvibration eller phantom vibration syndrom vilket jag själv aldrig upplevt.

Fenomenet har att göra med att mellan 70 till 90 procent av alla som har mobilen inställd på vibration har känt att den signalerar i fickan utan att någon försökt nå dem. Känner du igen dig? Eftersom jag själv aldrig upplevt det var jag tvungen att fråga runt lite och det visade sig att flera av de jag frågade hade varit med om det! Hur kan detta komma sig då? Jo, hjärnan vänjer sig vid att tolka vibrationer som en signal om att någon försöker nå dig via mobilen. Telefonen blir en del av dig och du tränas i att uppfatta vibrationer som att någon ringer eller textar dig. Därför blir det också lätt för hjärnan att misstolka liknande signaler.Mobilen har mentalt blivit en del av våra kroppar, ungefär som med glasögon och skor enligt en artikel i Computers in Human Behavior.

Maria Axelsson, KBT-terapeut

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *