Vad händer i kroppen när vi är stressade?

Som jag nämnde i föregående inlägg om stress är stress också en överlevnadsmekanism vilket innebär att när vi känner av stress aktiveras vår kamp/flykt-respons och vår kropp gör sig redo att fly eller kämpa. Blir detta tillstånd långvarigt är det en stor fysisk påfrestning på kroppen vilket också innebär

När vi hanterar stressen genom att bedöma situationen vi befinner oss i startar ett fysiologiskt responsmönster som består av tre faser:

Alarm

Motstånd

Utmattning

I alarmfasen aktiveras kamp/flyktresponsen och kroppen ökar sin beredskap för att kunna svara på en stressor. Denna fas sätter igång frigörande av stresshormoner så som kortisol och adrenalin. Kroppen strävar dock efter jämvikt och motståndsfasen aktiveras men stresshormoner fortsätter att frigöras.

Motståndsfasen kan vara under lång tid men kroppens förråd töms snart och immunförsvaret undertrycks av stresshormoner. Det är därför vi ofta får sämre immunförsvar vid stress som pågått en längre tid. Du kanske märker att du ständigt känner dig sjuk och har infektioner och förkylningar som avlöser varandra.

Om stressen är intensiv och pågår för länge kommer kroppen nå den sista fasen- utmattning. Här kan du kollapsa, såväl fysiskt som psykiskt.

Kanske reagerar din kropp med att inte kunna ta dig upp från sängen, gråt och trötthet.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *